Beoordeeld door 10 student(en)
Van kroegbaas tot eigenaar van een lunchroom: iedereen weet, de horeca is een dynamisch vakgebied. Hou je van mensen, het uitgaansleven en gezelligheid en wil je daar je beroep van maken? Start als horeca ondernemer.
Volg de cursus HOV Horeca Ondernemer en over 7 maanden ben jij de trotse eigenaar van een goedlopende horecazaak.
Als eigenaar van een horecabedrijf weet je alles over alcoholische en niet-alcoholische dranken. Over de houdbaarheid, hoe je drankjes kunt bereiden en hoe je ze schenkt.
Ook leer je over hygiëne en horeca-apparatuur. Verder krijg je tips voor het ontwikkelen van commerciële en sociale vaardigheden, klantgerichtheid, klachtenafhandeling, arbeidsomstandigheden en brandveiligheid.
De cursus HOV Horeca Ondernemer bestaat uit 7 modules. Hierin leer je alles om een succesvolle horecaondernemer te worden.
Van marketing en bedrijfsformule tot personeel en organisatie, CAO en Arbo, wetten, belastingen en verzekeringen en nog veel meer: je leert alle ins en outs van het horecavak.
De meeste toekomstige eigenaren van een horecazaak volgen naast de cursus HOV Horeca Ondernemer ook de cursus Cafébedrijf.
De cursussen HOV Horeca Ondernemer en Cafébedrijf vullen elkaar perfect aan en zijn samen een logische, extra voordelige combinatie.
Ga goed voorbereid de uitdaging aan en volg HOV Horeca Ondernemer.
De opleiding HOV bestaat uit 7 modules. Elk van deze modules belicht een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering.
In deze module wordt aandacht besteed aan de meest belangrijke aspecten waarmee marketing zich bezighoudt. De marketinginstrumenten zijn de P's en vormen samen de horeca bedrijfsformule, waarbij de wensen en behoeften van de gast centraal staan. De in de module vaak luchtig beschreven praktijkvoorbeelden maken het onderdeel marketing prettig leesbaar en makkelijk te begrijpen.
Personeel en organisatie wil zeggen: begeleiden, motiveren en stimuleren van mensen en zorgdragen voor een optimale communicatie. In deze module worden de meest belangrijke aspecten en methoden beschreven bij de bepaling van kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbehoeften. Het organogram heeft als doel de opbouw van de organisatiestructuur binnen een bedrijf op overzichtelijke wijze weer te geven. Specifieke wettelijke onderwerpen met betrekking tot de CAO en ARBO worden in begrijpelijke taal uiteengezet.
In deze module staan wetten, belastingen en verzekeringen centraal. Een startende ondernemer merkt al snel dat er talrijke wetten zijn waaraan hij met zijn bedrijf moet voldoen en regels waaraan hij zich moet houden. Er zijn wetten en regels die te maken hebben met het starten van een onderneming en met de exploitatie van de onderneming. Er zijn wetten die te maken hebben met de relatie tussen ondernemer/werkgever en zijn werknemers. Verder zijn er natuurlijk belastingwetten waarmee je als ondernemer te maken krijgt. Ondernemen is risico nemen. Risico's die te groot zijn kun je verzekeren. Het bedrijf kan schade oplopen. De ondernemer of zijn personeel kan ziek worden. Hoe en welke zaken verzekerd kunnen worden, wordt hier belicht.
Branche-specifiek wordt aandacht besteed aan de inrichting van bedrijfsruimten, de routing en de logistiek. Je leert een investeringsbegroting op te stellen alvorens tot een definitieve beslissing te komen. Automatisering valt ook binnen de horeca niet meer weg te denken. Hierbij valt te denken aan het automatiseren van jouw boekhouding, inkoop- en voorraadbeheer en omzetverwerking. Verder komt kostenbewaking aan de orde en leer je verkoopprijzen calculeren en weet je een succesvolle offerte op te stellen.
De financiële administratie is over het algemeen niet het populairste onderdeel van een horecaonderneming. Sterker nog, veel ondernemers zijn blij als ze hun financiën veilig hebben kunnen onderbrengen bij een accountant of boekhouder. Na het volgen van deze boeiende module heeft de financiële administratie voor jou geen geheimen meer. Je kunt een omschrijving geven van veranderingen in vorderingen en schulden en hoe deze veranderingen administratief verwerkt moeten worden.
Na het bestuderen van de module financiële administratie heb je de basis gelegd voor het financieel management. Managen betekent coachen en sturen, problemen oplossen, maar vooral vooruitzien. Je stuurt als het ware jouw onderneming op cijfers, zonder daarbij het menselijk aspect uit het oog te verliezen. Door het kunnen opstellen van een liquiditeitsbalans kun je door middel van ratio's en kengetallen jouw onderneming doorlichten en bepaalde acties ondernemen. Na bestudering van deze module kun je het verschil tussen cash-in en cash-out aangeven en weet je wat cash flow voor jouw onderneming betekent en waarvoor deze dient.
Iedere startende, maar ook gevestigde ondernemer heeft inzicht nodig in de markt, de doelstellingen van het te starten bedrijf, de financieringsmogelijkheden van de noodzakelijke investeringen en de financiële haalbaarheid van de plannen. In een tweetal onderdelen komen de omschrijvingen van het plan, de marketingaanpak, de investeringsbegroting, de exploitatiebegroting en de liquiditeitsbegroting aan de orde. Het inzicht verkrijgt de ondernemer door systematisch een aantal feiten en schattingen op papier te zetten en deze te verwerken tot een ondernemingsplan.
Door systematisch een aantal feiten en schattingen op een rij te zetten dwingt de ondernemer zichzelf na te denken over de toekomstige onderneming en de levensvatbaarheid ervan. De ondernemer wordt gedwongen keuzes te maken in bijvoorbeeld de bedrijfsformule met een bepaalde marketingmix.
Het ondernemingsplan vormt in vele gevallen de basis voor een lening bij de bank, maar geef je tevens een beeld van jouw toekomstige inkomen uit de onderneming. Een perfect ondernemingsplan vormt een sterke basis. En een goed begin is het halve werk, niet waar?
Als eigenaar van een Horeca-vestiging ben je met een HOV-diploma op zak perfect voorbereid. Velen volgen hiernaast ook de cursus Cafébedrijf. Deze cursus bestaat uit Sociale Hygiëne en diverse vakbekwaamheidsonderdelen. De cursussen HOV en Cafébedrijf vullen elkaar perfect aan en vormen een logische, extra voordelige combinatie.
de cursus op zich bevalt me wel. het is alleen wel zo, dat een aantal begrippen en alinea's wel erg gedateerd zijn. zoals bijvoorbeeld het btw tarief van 6 en 19 procent, de chipknip, het CWI en (eigenkijk het gehele) gedeelte automatisering. ik heb nog niet de hele cursus gedaan natuurlijk, dus over het laatste gedeelte van HOV en de hele cursus eigen cafébedrijf kan ik nog niks zeggen.
Over het algemeen vind ik het een leerzame opleiding, de stof is uitgebreid en interessant. Alleen jammer dat de stof nogal verouderd is, er worden veel cijfers en feiten uit 2008/2009 genoemd en dat is voor nu niet bepaald relevant. Daarnaast duurt het soms een flink aantal dagen voordat de leraar het huiswerk heeft nagekeken, waardoor je niet heel snel verder kan.
De studie is verouderd. Het zou goed zijn om het materiaal minstens 1 keer per 5 jaar te updaten. Vooral wat betreft wetgeving. Maar ook nieuwe inzichten zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen of actuelere voorbeelden zouden verwerkt moeten worden in het materiaal. Zeker in het hoofdstuk marketing. Natuurlijk zijn er veel andere lessen die weinig aanpassing behoeven omdat het om stof gaat die niet wijzigt. Daarnaast zou er gekeken moeten worden naar de dubbelingen in de stof.
Ik werk al een aantal jaar in de horeca, ooit begonnen als bijbaan en inmiddels uitgegroeid tot mijn vaste werk. Ik leer elke dag nieuwe dingen door de thuisstudie of ik denk “misschien moet ik dit (iets wat ik al jaren doe) veranderen/aanpassen” of “aah zo kan ik dat dus het beste doen, dat doe ik dus al jaren anders”. Mijn uiteindelijke droom is het starten van mijn eigen restaurant en ik heb het gevoel dat deze thuisstudie mij die richting in helpt. Ik ben blij dat ik voor deze thuisstudie gekozen heb en wil als vervolg wanneer ik dit heb afgerond andere studies met betrekking tot horeca gaan volgen bij de NHA!
Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.
Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.
Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.
Jouw voordelen:
Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via plaza. Het examengeld bedraagt € 125,-.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.
Een NHA-getuigschrift kun je voor 29 euro aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.
Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.
Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding HOV Horeca Ondernemer uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!
Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.
Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!
Wanneer je start met deze opleiding HOV Horeca Ondernemer, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.
Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.
7 maanden bij een gemiddeld studietempo van zes uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Jouw werkgever heeft namelijk ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.
Je kunt de studiekosten voor een NHA-opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van € 250. Dat maakt je studie bij NHA nog voordeliger!
Bereken jouw belastingvoordeel | Bedrag |
---|---|
Studiekosten | |
Belastingschaal | |
Drempel | |
Jouw Voordeel |
Gratis Tablet + Toetsenbord
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden.
€25,- korting
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies voor € 25,- korting. Deze wordt tijdens het inschrijven direct verrekend.
Ik werk al een aantal jaar in de horeca, ooit begonnen als bijbaan en inmiddels uitgegroeid tot mijn vaste werk. Ik leer elke dag nieuwe dingen door de thuisstudie of ik denk “misschien moet ik dit (iets wat ik al jaren doe) veranderen/aanpassen” of “aah zo kan ik dat dus het beste doen, dat doe ik dus al jaren anders”. Mijn uiteindelijke droom is het starten van mijn eigen restaurant en ik heb het gevoel dat deze thuisstudie mij die richting in helpt. Ik ben blij dat ik voor deze thuisstudie gekozen heb en wil als vervolg wanneer ik dit heb afgerond andere studies met betrekking tot horeca gaan volgen bij de NHA!
Lees meer »Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Stap 1: Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Lees hem thuis eens rustig door en ben er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.